تاثیر عصاره گندم بر درمان ناباروری
به گزارش وبلاگ روزنوشت، گندم، از زمان اهلی شدن در منطقه بین النهرین تا به امروز، علاوه بر آن که غذای اصلی بسیاری از مردم را تشکیل داده، تأثیرات جانبی زیادی نیز داشته است. محققان کشور، بر تأثیر عصاره این گیاه باستانی در مقابله با ناباروری تأکید نموده اند.
اهمیت باروری و مسائل مربوط به آن، به عنوان مهم ترین عامل مؤثر تغییردهنده اندازه جمعیت، سبب شده تا مطالعه در مورد این موضوع و مسائل ضمیمه آن روزبه روز افزایش یابد. بی شک خانواده، اصلی ترین نهاد اجتماعی، بنیادی ترین عنصر جامعه و بستر ایجاد و رشد بسیاری از ارزش هاست. به گونه ای که عموم صاحب نظران عظیم، خانواده را جزئی از نظام کلی جامعه و در رابطه تنگاتنگ با آن می دانند و پیشرفت خانواده را در دنیا می جویند. در این راستا، اصل باروری و تولد فرزندان از اهمیت و صندلی ویژه ای برخوردار است.
اما وجود هرگونه مسئله ای در ساختار یا عملکرد دستگاه فراوری مثلی می تواند منجر به نازایی شود و جدا از مسائل شخصی برای خانواده ها، پتانسیل توسعه کمی جمعیت را با اشکال روبرو گرداند. به گفته متخصصان، عوامل اصلی ایجادکننده نازایی در زنان عبارت اند از اختلال های تخمک گذاری و عوامل لوله ای. روش های درمان نازایی نیز برحسب عامل نازایی متفاوت هستند و شامل استفاده از داروهای خوراکی، داروها و هورمون های خوراکی، داروها و هورمون های تزریقی و اعمال جراحی هستند.
در این راستا استفاده از مواد طبیعی نیز از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
در راستای گسترش استفاده از مواد طبیعی مورد اشاره، گروهی از پژوهشگران کشور از دانشگاه آزاد اسلامی مشهد مطالعه ای را انجام داده اند که در آن اثر عصاره گندم بر میزان هورمون های جنسی و باروری مورد آنالیز واقع شده است.
در این مطالعه که با استفاده از موش های آزمایشگاهی به عنوان جانوران مدل اجرا شده است، دوزهای مختلف عصاره هیدروالکلی گندم به وسیله تزریق به موش ها، آنالیز شدند و سپس تأثیر این ماده روی ابعاد مختلف باروری آن ها ارزیابی شد.
نتایج این آنالیز ها نشان داد که عصاره گندم، این گیاه باستانی ارزشمند، باعث افزایش قابل توجه در میزان هورمون های جنسی زنانه شامل پروژسترون، استروژن، LH و FSH می شود.
در مورد این نتایج، مریم طهرانی پور، محقق گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد و همکارانش اظهار داشته اند: به نظر می رسد که استفاده از عصاره هیدروالکلی گندم موجب افزایش سطح هورمون پروژسترون، استروژن، LH و FSH می شود. احتمالاً ترشح زیاد هورمون LH، باعث افزایش سطح هورمون FSH، فعال شدن آپلن و به دنبال آن زنجیره فراوری پروژسترون از سلول های جسم زرد می شود.
به گفته آن ها، به احتمال زیاد، خاصیت آنتی اکسیدانی گروه توکوفرول ها که در جوانه و سایر محصولات حاوی گندم یافت می شوند، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز که یک اثر محافظتی در برابر آسیب تخمدان دارد را افزایش می دهد. با افزایش فعالیت این آنزیم ها آسیب تخمدان ناشی از استرس اکسیداتیو کاهش یافته و در نتیجه سطح هورمون استروژن بالا می رود.
این نتایج جالب توجه که تأثیر گیاه پرکاربرد گندم را در حفظ باروری زنان و تقویت آن نشان می دهند، در نشریه پژوهش در پزشکی وابسته به دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتشر شده اند.
منبع: همگردی