خواص گیاه خرفه و تخم آن
به گزارش وبلاگ روزنوشت، خُرفه از سبزیجات بسیار مفید است. گیاه خرفه سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین ها و مواد معدنی از جمله ویتامین A و آهن است. خرفه سرشار از امگا 3 است و خواص خرفه می تواند به کاهش وزن و مراقبت و زیبایی پوست یاری کند. در این مقاله شما را با ارزش غذایی خرفه، خواص خرفه و موارد احتیاطی مصرف آن آشنا خواهیم کرد.
ارزش غذایی خرفه
استفاده از خرفه در طب سنتی سابقه طولانی دارد. خرفه سرشار از مواد مغذی مختلف است.هر 100 گرم خرفه محتوی مواد مغذی زیر است:
ویتامین A
میزان 26٪ احتیاج روزانه بدنویتامین C
میزان 35٪ احتیاج روزانه بدنمنیزیم
17٪ احتیاج روزانه بدنمنگنز
15٪ احتیاج روزانه بدنپتاسیم
14٪ احتیاج روزانه بدنآهن
11٪ احتیاجروزانه بدن؛کلسیم
11٪ احتیاجروزانه بدن.بعلاوه خرفه محتوی مقادیر اندکی از ویتامین B1 و ویتامین B3 و B2، فولات، مس و فسفر است.
جالب این است که خرفه با وجود این همه مواد مغذی، تنها محتوی 16 کالری انرژی است.
این ویژگی ها موجب شده خرفه از لحاظ تراکم مواد مغذی نسبت به کالری یکی از مفیدترین غذاها در دنیا باشد.
سرشار از اسیدهای چرب امگا 3
اسیدهای چرب امگا 3 اهمیت ویژه ای دارند. زیرا بدن نمی تواند خودش آنها را بسازد. بنابراین باید این چربی ها را از طریق غذاها به دست آورد.خرفه چربی زیادی ندارد، ولی بخش قابل توجهی از چربی آن به شکل اسیدهای چرب امگا 3 است.
خرفه محتوی دو شکل اسیدهای چرب امگا 3 یعنی آلفالینولئیک اسید (ALA) و ایکوساپنتانوییک اسید (EPA) است.
آلفالینولئیک اسید در بسیاری از گیاهان یافت می شود، ولی ایکوساپنتانوییک اسید بیشتر در فرآورده های جانوری (مانند ماهی های چرب) و جلبک یافت می شود.
در مقایسه با سایر سبزیجات، میزان آلفالینولئیک اسید موجود در خرفه بسیار چشمگیر است. میزان آلفالینولئیک اسید موجود در خرفه 5 تا 7 برابر اسفناج است.
جالب است بدانید که خرفه محتوی میزان مناسبی از ایکوساپنتانوییک اسید است.
این چربی امگا 3 در بدن فعال تر از آلفالینولئیک اسید بوده و علاوه بر جانوران، بیشتر در گیاهانی یافت می شود که در خشکی نمی رویند (گیاهان آبی).
سرشار از آنتی اکسیدان ها و ویتامین
خرفه سرشار از آنتی اکسیدان ها و برخی ترکیبات گیاهی مفید است که عبارت اند از:ویتامین C
ویتامین C یا آسکوربیک اسید آنتی اکسیدانی است که برای سلامت پوست، استحکام استخوان و عضلات لازم است.ویتامین E
خرفه محتوی مقادیر بالایی از نوعی ویتامین E به نام آلفاتوکوفرول است. آلفاتوکوفرول از آسیب به غشاهای سلولی جلوگیری می نماید.ویتامین A
خرفه محتوی آنتی اکسیدانی به نام بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. ویتامین A در سلامت چشم و یاری به بینایی مؤثر است.گلوتاتیون
این آنتی اکسیدان مهم از سلول ها در برابر آسیب ها محافظت می نماید.ملاتونین
خرفه محتوی ملاتونین است. ملاتونین هورمونی است که به خوابیدن یاری می نماید. البته ملاتونین فواید دیگری نیز برای سلامتی دارد.بتالائین
خرفه در ساخت بتالائین نقش دارد. بتالائین از بدن در برابر آسیب های ناشی از لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول بد (LDL) به بدن جلوگیری می نماید.مطالعه ای در نوجوانان چاق نشان داد که تخم خرفه می تواند سطح کلسترول بد و تری گلیسرید را کاهش بدهد.
این دو از عواملی هستند که خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهند.
محققان این خاصیت را ناشی از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات مفید گیاهی موجود در تخم خرفه می دانند.
سرشار از مواد معدنی مهم
خرفه سرشار از برخی مواد معدنی مهم است. خرفه منبع خوبی از پتاسیم است. پتاسیم به تنظیم گردش خون یاری می نماید.مصرف بیشتر پتاسیم خطر سکته مغزی و حملات قلبی را کاهش می دهد.
خرفه منبع خوبی از منیزیم است. منیزیم ماده معدنی مهمی است که در بیش از 300 واکنش آنزیمی در بدن نقش دارد.
بعلاوه منیزیم در جلوگیری از ابتلا به بیماری قلبی و دیابت نوع 2 نیز مؤثر است.
بعلاوه خرفه محتوی کلسیم است. کلسیم فراوان ترین ماده معدنی در بدن است. کلسیم برای سلامت استخوان ها لازم است.
فسفر و آهن نیز در خرفه یافت می شود. ولی مقادیر آنها کمتر است.
معمولا میزان مواد معدنی در خرفه بالغ بیشتر از گیاهان جوان تر است. 1
فواید خرفه
بهبود سلامتی قلب
تحقیقات دریافته اند که میزان بسیار بالای اسید چرب امگا 3 موجود در خرفه، به کاهش میزان کلسترول بد در بدن یاری می نماید.این موضوع به افزایش تعادل سالم تر کلسترول در عروق خونی بدنمان یاری می نماید.
مصرف خوراکی هایی که میزان زیادی امگا 3 دارند، کاهش قابل ملاحظه ای را در ریسک بیماری های قلبی عروقی و بعلاوه تصلب شرائین نشان داده است.
بدینوسیله ریسک حمله و سکته های قلبی نیز کاهش می یابد.
گیاه خرفه برای کاهش وزن
آمارهای تغذیه ای خاطر نشان می نمایند که خرفه کالری کمی دارد و در عین حال سرشار مواد مغذی و فیبر است. افراد بعد از مصرف خرفه احساس سیری می نمایند بدون اینکه کالری زیادی دریافت نموده باشند؛ بدینوسیله به فرآیند کاهش وزن یاری می نماید.گیاه خرفه برای افزایش رشد کودک
مطالعات نشان داده اند که میزان بالای اسید چرب امگا 3 در رژیم غذایی بچه ها، علائم اختلال و رشد مانند اوتیسم و بیش فعالی را کاهش می دهد.گیاه خرفه برای درمان بیماری های گوارشی
برخی افراد از جایگزینی درمان های بالینی برای درمان بیماری ها دریغ می ورزند، اما در طب سنتی چینی از خرفه برای درمان اسهال و خونریزی دستگاه گوارش گرفته تا بواسیر و اسهال خونی استفاده می شده است. این فواید عمدتا در ترکیبات ارگانیک خرفه وجود دارند که شامل دوپامین، مالیک اسید، سیتریک اسید، آلانین، گلوکز و دیگر مواد می شوند.گیاه خرفه یک مراقبت نماینده از پوست
خرفه به درمان گستره وسیعی از بیماری های پوستی یاری می نماید.مطالعه ای که در سال 2004 انجام شد، تشخیص داده شد که برگ های خرفه حاوی میزان زیادی ویتامین آ است.
این ویتامین، در ترکیب با نوشیدنی های دیگر، موجود در این گیاه به آن معنا است که می تواند به کاهش التهاب یاری کند زمانی که به صورت موضعی استفاده شود.
زمانی که خرفه به صورت خوراکی مصرف می شود، می تواند به بهبود پوست، کاهش چین و چروک و تحریک برای التیام سلول های پوستی جهت از بین بردن جای زخم ها و لکه های آن یاری کند.
ظرفیت ضد سرطانی خرفه
روغن دانه خرفه خواص آنتی اکسیدانی و ضد تکثر است که می تواند شدت فعالیت اکسایشی را کاهش دهد.طی آزمایش بر روی سلول های سرطانی، روغن دانه خرفه رشد سلول های سرطانی را مهار کرد.
مطالعات بیشتری جهت کشف خواص ضد سرطانی خرفه نورد احتیاج است.
خرفه برای بهبود بینایی
ویتامین آ و بتا کاروتن موجود در خرفه، هر دو در بهبود سلامت چشم و بینایی مرتبط هستند.این دو می توانند به جلوگیری از انحطاط رنگدانه های چشم و آب مروارید؛ با نابود کردن رادیکال های آزاد، یاری نمایند.
گیاه خرفه برای استحکام استخوان ها
مواد معدنی موجود در خرفه، آن را به یک انتخاب سالم برای افرادی که می خواهند پوکی استخوان را کاهش دهند، تبدیل نموده است.کلسیم، منیزیم، آهن و منگنز تمامی عناصری هستند که برای توسعه بافت استخوانی و تسریع فرآیند التیام استخوان ها الزامی هستند.
همانطور که خرفه حاوی این مواد مغذی مهم برای سلامتی استخوان است، مصرف آن ممکن است مانع از پوکی استخوان نیز شود.
گیاه خرفه برای بهبود گردش خون
محتوای بالای آهن و مس در خرفه به معنای آن است که این محتوا می تواند به تحریک فراوری گلبول های قرمز خون یاری کند.هر دوی این مواد معدنی برای افزایش گردش از طریق تحویل اکسیژن به قسمت های ضروری بدن، ضروری می باشند.
بعلاوه این مواد معدنی سرعت التیام سلول ها و اندام را تسریع می نمایند.
دانه های خرفه برای خونریزی غیر عادی رحم
یک مطالعه محدود بالینی اثر دانه های خرفه را سنجید و تاثیر آن را در کاهش مدت و میزان خونریزی رحم را دریافت.گیاه خرفه برای آسم
یک آزمایش بالینی کوچک، اثر تنفسی مصرف دهانی عصاره خرفه را در قیاس با داروهای شربت تئوفیلین و اسپری سالبوتامول سنجید.عصاره خرفه بهبود را در عملکرد تنفسی مانند تئوفیلین نشان داد.
گیاه خرفه برای جلوگیری از سردردها مانند میگرن
ویتامین B2 موجود در خرفه یک گزینه اثبات شده در ارتباط سردردهای میگرنی است.پزشکان به طور معمولی ریبوفلاوین را در دوزهای بالای 400 میلی گرم تجویز می نمایند.
به ویژه به عنوان یک درمان مسکن برای سردردها و برای افرادی که به صورت مداوم سردردها میگرنی را تجربه می نمایند.
نشان داده شده است که تغذیه شدن با خوراکی های سرشار از ویتامین B2 به عنوان یک درمان طبیعی بوده و برای کاهش تکرار میگرن استفاده می شود، بعلاوه باعث کاهش علائم و درد حین میگرن و البته کاهش مدت آن می شود.
غده تیروئید
خرفه شامل مس است که نقش مهمی در حصول اطمینان از عملکرد مناسب غده تیروئید بازی می نماید.گرچه میزان زیاد مس منجر به سوء عملکرد تیروئید منجر می شود، پس شما احتیاج به یک سطح بسیار متعادل مس در خون یا در هر فعالیت هورمونی دارید و در غیر این صورت علائم کم کاری یا پر کاری تیروئید افزایش خواهند یافت.
خرفه برای تسکین درد آپاندیس
یکی از فواید عمده خرفه درمان آپاندیس است. این روش برای کسانی مهم است که احتیاج دارند آپاندیس را بدون جراحی درمان نمایند.در این صورت احتیاج با مصرف خرفه دارید. این روش، بسیار آسان است یه نحوی که خود می توانید آن را انجام دهید.
ابتدا میزانی برگ های خرفه آماده کنید. آنها را مخلوط نموده و فشار دهید تا جایی که آب آن دربیاید.
میزانی آب معدنی، شکر و عسل را با آب برگ های خرفه مخلوط کنید. محلول به دست آمده را روزی سه بار بنوشید.
سپس درد ناشی از آپاندیس تسکین می یابد.
گیاه خرفه برای درمان هپاتیت
فایده بعدی برگ های خرفه درمان هپاتیت است. هپاتیت یک بیماری وحشتناک و کشنده است.شما می توانید آن را با برگ های خرفه درمان کنید. میزانی برگ خرفه را با آب بجوشانید و هر روز آن به صورت سرد مصرف کنید تا جایی که احساس بهتری کنید و رنگ پوستتان تغییر کند. این درمان شدنی است، چرا که برگ های خرفه برای بهبود عملکرد کبد بسیار خوب است.
گیاه خرفه ضد تب است
اگر شما یا کسی که او را می شناسید دچار تب شده باشد، پس برگ های خرفه می تواند اولین یاری برای درمان آن باشد.آب بدست آمده از جوشانده شدن برگ های خرفه را بنوشید، این آب به تسکین تب یاری خواهد نمود.
برگ های خرفه برای کاهش فشار خون بالا
فشار خون بالا نیز میتواند با فواید برگ های خرفه کاهش پیدا کند. به همین دلیل خرفه به این افراد توصیه می شود.مصرف برگ خرفه برای کاهش فشار خون به صورت طبیعی، بدن شما را سالم تر خواهد نمود.
برگ های خرفه برای سلامتی دهان و استخوان
سلامتی استخوان و دندان از طریق استحکام آن میزان گیری می شود. استحکام این دو اندام می تواند با مصرف برگ های خرفه تثبیت و حفظ شود.شما صرفا به نوشیدن آب برگ های خرفه دارید. 2
طریقه استفاده
نباید فراموش کنید ارزش غذایی این سبزی به مراتب بیشتر از برخی سبزیجات معمول است بنابراین، توصیه به تازه خوری برگ های این سبزی با ماست یا اضافه کردن چند گرم از آن به سالاد مناسب خواهد بود.قسمت های هوایی جوان گیاه را می توان به صورت بورانی نیز استفاده کرد که برای درست کردن بورانی، برگ ها و قسمت های هوایی این گیاه را با میزانی آب می جوشانند، سپس آن ها را صاف نموده و به آن میزانی پیازداغ و تخم مرغ اضافه می نمایند.
میزان خوراک از آب برگ ساقه آن 40 گرم که با 8 گرم نبات یا شکر مخلوط نموده و خورده می شود.
خواص تخم خرفه
از خواص تخم خرفه می توان به تصفیه نمایندگی خون، برطرف التهابات گوارشی، برطرف سرفه و تسکین دهنده تشنگی اشاره نمود.از تخم خرفه بعلاوه در شیرینی پزی و برای تزئین، به خصوص تزئین شیرینی نان برنجی استفاده می شود.
تخم خرفه تقویت نماینده قوای عمومی بدن است.
تخم گیاه خاصیت ضد کرم، به خصوص علیه کرم کدو دارد. 3
پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.namnak.com
3.www.tebyan.com
منبع: راسخون